Kezdőlap  |   Kapcsolat

BÚZÁS CSABA


     énekes-gitáros-nagybőgős

             

 
Kezdőlap
Egyéni műsorok
Nemzeti ünnepeinkre
Felnőtt műsorok
Adj egy csókot, señorita!
Gyermek műsorok
Szentgáli Banda
A zenekarról
Műsorok
Szentgáli Banda CD
Gyöngyhalász latin zenekar
Búzás Banda
Zenei önéletrajz
Érdekességek
Kapcsolat
 
 
 
 
 
 

Érdekességek

 

MŰSORKÜLÖNLEGESSÉGEK:

Néha különleges feladatokat sodor elénk az élet. Egyszer csak valaki felhív - " Tudod, az jutott eszembe, hogy ..." -  és előadja a hajmeresztő ötleteit, az első hallásra őrültségnek tűnő terveit, melynek én lennék a "szenvedő" alanya, de legalább is az egyik közreműködője. Udvariasan hallgatom, s közben felmerül bennem a kérdés, hogy vajon az illetőnek elment-e a józan esze, vagy áprilisi tréfát űz velem? Aztán lassacskán kirajzolódik, hogy komolyan gondolja. Persze olyan is van, hogy én magam kezdeményezek egy-egy izgalmas kihívást jelentő zenei feladatot, melyek minden bizonnyal színt hoznak az életembe.


FŰRÉSZEN HEGEDÜLÉS:

korbefut

Egy kedves műsorszervező barátom, néhány éve egy famegmunkáló gépeket forgalmazó cégnél dolgozott. Egyszer azt találta ki, hogy a karácsonyi műsorba meghív valakit, aki tud fűrészen hegedülni. Mivel nem talált senkit, eszébe jutottam. Mondtam, hogy sajnos, én sem ismerek senkit, aki ilyennel foglalkozik, amikor bevallotta, hogy rám gondolt. 
- Fogalmam sincs, hogyan kell csinálni. - mondtam.
- Te annyi hangszeren játszol, majd kitalálod! - hízelgett.
- De honnan szereznék én olyan fűrészt? - védekeztem.
- Nekünk van, és elküldöm neked futárral Kőszegről. - mondta.
- Neked elment az eszed! - mondtam. 
korbefutA felkészülés több hetemet emésztette fel , de végül az előadás sikere kárpótolt mindenért. A próbákat elszenvedő családom is kiheverte az esetet, nem tudták leplezni aggodalmukat, mikor látták, hogy a fűrészt megkaptam ajándékba...


SZÁRNYALÁS A NÉPZENÉBEN:

 

Kiemelt nívódíj2002-ben intenzív nagybőgőtanulásba fogtam, hogy a Kákics zenekarral az Andokban bemutassuk, milyen is a magyar népzene. Az eredeti terv ugyan nem valósult meg, de 2003. augusztus 20-án, Norvégiában már népzenei műsort adtunk. 2004-ben Kőris zenekarba kerülve táncegyütteseket kísértünk, táncházat tartottunk. 2010-ben a XIV. Országos Népzenei találkozón kiemelt nívódíjat kaptunk. Egy szerencsés véletlen folytán 2011-ben Halmos Béla, zenekar nélkül jött egy Veszprém megyei településre ezért felkérést kaptunk, hogy az általa tartott táncházat mi kísérjük.

 

Csűrös Banda és Búzás CsabaHasonló okból kerültem a hagyományőrző kalotaszegi Csűrös bandának a látószögébe. A bőgősük Londonban vállalt munkát, ezért a 2015-ben, Szentgálon tartott kalotaszegi táncházat én kísérhettem nagybőgőn. A kalotaszegi muzsika amúgy is a szívem csücske, de Kiscsipás Istvánnal, László Csongorral, és Lehel Lászlóval életre szóló élmény volt közreműködni.


FLÁRE BEÁS ZENEKAR

 

korbefut1991-ben kezdtem barátkozni a roma muzsikával. A Kalyi Jag zenekar gyakorolta rám a legnagyobb hatást. Baráti összejöveteleken mindig nagy szenzáció volt, ha gitárkísérettel eldaloltam néhány ismertebb dallamot. A tüzes menyecskék még táncra is perdültek. Néhány alkalommal be is álltam egy-egy pesti beás cigány bandába közreműködni. 2005-ben ismerkedtem meg a devecseri zenekarral, a Fláre Beással, akikhez spontán módon beálltam bőgőzni a magyarpolányi faluházban. Azóta alkalomadtán beugrom hozzájuk közreműködni, ha összesodor bennünket az élet. Ilyenkor mindig érzem, ahogy a közönség zavartan méreget, az a bőgős fickó vajon hány százalékban lehet roma?


INTI RAYMI / NAPFORDULÓS ÜNNEP

 

korbefutAz Inti Raymi egy ősi indián ünnep, amely a június 21-i téli napforulós szertartást eleveníti fel. Fontos megjegyezni, hogy a déli féltekén ez az év legrövidebb napja, amikor a rituálé szerint kecsua nyelven mondanak köszönetet a Napistennek (Apu Inti) a Földanyának (Pacha Mama), a bőséges kukorica, burgonya termésért. Ilyenkor zenés, táncos mulatságot rendeznek. A Magyarországon élő dél-amerikai közösség ecuadori, perui és bolíviai tagjai a budapesti Váci utcán ünnepelik az Inti Raymit.  Nagyszerű dolog részt venni egy ilyen karneváli felvonuláson.


MISA CRIOLLA / KREOL MISE


 

Ariel Ramirez, argentin zongoraművész, zeneszerző behatóan tanulmányozta hazája folklórját. Argentínában és spanyol nyelvterületen is közismert. A Misa Criolla egy kivételes zenei kompozíció, melyben Ramirez tökéletesen ötvözi az andoki indiánok folklórját az általa komponált, vallásos szövegű kórusművel. A darabot az Alba Regia Vegyeskarral, Kneifel Imre vezényletével adtuk elő az I. Székesfehérvári Kórustalálkozón.


A VESZPRÉMI PETŐFI SZÍNHÁZZAL:

 

korbefutA rózsátnevető királykisasszony című zenés mesejátékot Benedek Elek meséi nyomán Zsurzs Kati írta, és rendezte. A zenéjét Walla Ervin komponálta, amihez a magyar népzenében használatos autentikus népi hangszereket képzelt el. Mivel veszprémi zenekart kerestek, így jutottak el hozzánk, a Kőris zenekarhoz. A darabban fellépett Zsurzs Kati, Dominek Anna, Módri Györgyi, Szeles József és Máté P. Gábor.

A mesejátékban való szereplés előtt, nem is sejtettem, milyen érzés, ha valaki az ördög muzsikusa...


TV FELVÉTEL A JÓKAI VILLÁBAN:

 

korbefut- Mit csinálsz vasárnap 9-kor?
Ezzel a kérdéssel hívott fel Szeles József, a Petőfi Színház színésze, amikor épp forgalomban vezettem.
- Miért, mit kéne csinálnom? - kérdezem én.
- Balatonfüreden, a Jókai villában lesz egy TV felvétel, és ott kellene nagybőgőzni egy bordalt.
- Melyik bordalt? - kérdeztem
- Ismered azt a nótát, hogy Ó, mely sok hal terem a nagy Balaton-bahharahharahhaha? - énekelte bizakodóan a telefonba Józsi.
- Jó, jó! Rendben van, mehet a dolog, de most le kell tennem, mert vezetek.
Mint később kiderült, a dolog jóval bonyolultabb volt. Egy régi gramofon felvételre kellett egy szűk reformkori jelmezben plébekelni nagybőgőn, amiből egy fekete-fehér archív TV felvételnek tűnő képsort álmodott meg Káel Csaba, a Bánk Bán egykori rendezője.


BOKA GÁBOR ALKALMI SZÍNTÁRSULATA:

 

 

Boka Gábor egy nem mindennapi figura. Ki is ő valójában? Rendező? Színész? Porondmester? 

Az országosan közismert művész Szentgálon számos darabot rendezett, mutatott be nagy sikerrel. Gábornak kiváló képesége van arra, hogy a falubeli civil lakosságból kiválasszon olyan karaktereket, akiket rövid időn belül Romeókká, Júliákká, Kukorica Jancsikká, vagy éppen félelmetes állatszelidítőkké avanzsál. Rendszerint estére már színpadra is kerül a vásári komédia-szerűen előadott darab a helyiek által összetákolt díszletekkel, kellékekkel, jelmezekkel. Én zenészként vettem részt a műsorsorozat alábbi négy előadásában.

Cervantes: Don Quijote c. darab zenei betéteit Jáger Anikóval, ill. Koncz Gergővel kiegészült Jurta zenekarral, 

Arany János: Nagyidai cigányok c. darabot Soós Arnold közreműködésével,

Boka Gábor: Circus minimus c. előadást Koncz Gergővel kiegészült Jurta zenekarral,

Szentgáli kalendár - Savanyó József betyár-t a Szentgáli bandával kísértük.


HALÁSZ JUDITTAL:

Halász Judit és Búzás Csaba

Szentgáli fiatalokkal az Operettszínházban adtunk műsort. Halász Juditnak saját dalával kedveskedtünk.

Kisiskolás voltam, amikor először láttam színpadon Halász Juditot, a kedves személyiségével igazi sztárként tekintettem rá, s a véleményem azóta sem változott. Tisztelettel adózom az életműve előtt.


SZÍNMŰVÉSZEKKEL A PÓDIUMON:

Kéry Kitt és Búzás Csaba

Kéri Kitty színművésznővel Nemesvámoson, Módri Györgyi színművésznővel Litéren adtunk költészetnapi műsort.

Szeles József színművész rendezésében, Dominek Anna és Gaál Csaba színművészekkel, 1848-as műsort adtunk.
Dominek Anna, Gaál Csaba, Búzás Csaba
 

 


 
 
Búzás Csaba 8200 Veszprém - e-mail: gyongyhalasz@gmail.com - Tel: +36-30/902-4561