Kezdőlap  |   Kapcsolat

BÚZÁS CSABA


     énekes-gitáros-nagybőgős

             

 
Kezdőlap
Egyéni műsorok
Nemzeti ünnepeinkre
Felnőtt műsorok
Adj egy csókot, señorita!
Gyermek műsorok
Szentgáli Banda
A zenekarról
Műsorok
Szentgáli Banda CD
Gyöngyhalász latin zenekar
Búzás Banda
Zenei önéletrajz
Érdekességek
Kapcsolat
 
 
 
 
 
 

Zenei önéletrajz

 

ZENEI ÉLETRAJZ

 Lemezek:

Los Andinos- Amanecer en Los Andes
Los Andinos - Pueblos de las montañas
Los Andinos - Descubrimiento de America
Los Gringos - Live
Los Gringos - Mixtura
Pescador de Perlas - Sueños
Szentgáli banda - Szól a világ...
Kövi Szabolcs - Pánsípon (közreműködő)
Gyöngyhalász latin zenekar- Jubileum
Búzás Csaba - Adj egy csókot, señorita!

Fontosabb események:

kb. 1981 Tíz éves lehettem, amikor szüleimmel egy mezőn kirándulva találtam egy szájharmonikát. Az elmondásuk szerint nagy lendülettel vetettem bele magam a gyakorlásba, és másnap a sok dallam-zagyvalékból a „János bácsi a csatából” című dal rajzolódott ki.    

1983 Kaptam ajándékba egy 2,5 oktávos szintetizátort. Hamarosan akkordokat gyártottam magamnak, és azzal kísértem az énekemet. Arról nem szól a családi emlékezet, hogy miért nem írattak be egy zeneiskolába.

1986 Apukámnak volt egy gitárja, egy szegre felakasztva tartotta, s csak úgy nyúlhattam hozzá, ha előtte megmostam a kezem. 1986-ban úgy döntöttem, naponta többször is kezet fogok mosni.  

1987-ben Tóth Zoltán barátommal megalakítottuk a One Way együttest, amelyben a saját szerzeményeket fabrikáltunk. Igen lelkesek voltunk, de a családom némi távolságtartással szemlélte a tevékenységünket.

 

 1987 Saját repertoárt nyitottam, melyben versmegzenésítések és akkori slágerek (LGT, Máté Péter…) voltak. Utcazenével kerestem meg az első saját gitárom árát. Idővel összeállítottam néhány tematikus műsort, ami alkalmas volt általános iskolai előadásokhoz.

1989 Gráczki Márta, a Rózsa Úti Általános Iskola tanára felajánlotta, hogy ifisként elmehetek vándortáborozni velük. Nem kell fizetnem semmit, csak megénekeltetni, dalokat tanítani a gyerekeknek. Nem gondoltam, hogy 18 éven át fog tartani.
----------------------------------------------------------------------

1990 Első helyezést értem el a Magyar Honvédség által, Nagyatádon megrendezett Országos Ki mit tud, tehetségkutató versenyen, mint gitáros-énekes szólista. Két hét jutalomszabadságot kaptam érte.
----------------------------------------------------------------------

1991-1992 A székesfehérvári Los Andinos együttes tagjaként Ecuador, Peru és Bolívia népzenéjével foglalkoztam. Az ország szinte valamennyi városában felléptünk. A zenekar ebben a formációban kapta a nívódíjat.

 1993-1995 Los Gringos együttes. A Los Andinos zenekart egy emberként elhagyó zenészekből alapítottuk meg a szintén andoki népzenét játszó Los Gringos együttest.

1995 Pályázaton ugyan megnyertük a repülőjegy árát, a gondot csupán az jelentette, hogy miből fogom kifizetni a kb. 3000km-es andoki út árát, miből fogok megszállni és mit eszem majd januártól márciusig. Végül eladtam a TV-met, és a rokonaim támogatásával részt vehettem az Andok ’95 népzenegyűjtő-expedíción. (Peru, Bolívia)

Útvonal: Lima, Ayacucho, Cuzco, Pisac, Puno, Titicaca tó (Taquile, Isla del Sol), Copacabana, La Paz, Altiplano, Oruro, Potosi, Sucre, Cochabamba...  Az expedíció során bővültek az ismereteim. Lenyűgözött a városi folklór gazdag zenei világa, s egy időre telítődtem a falusi folklór zenékben preferált hangolatlan hangszerek durvább hangzásvilágával.

1995-1999 Pescador de perlas: Mindig voltak álmaim (számomra kedves, igényesen hangszerelt, sokszor vokális andoki népzenék), melyet a korábbi zenekarokban - legnagyobb igyekezetem ellenére sem sikerült műsorra tűzni. Amikor ezt a hiábavaló küzdelmet meguntam, megalapítottam a Pescador de perlas (magyarul: Gyöngyhalász) zenekart. A kiváló zenész barátaimmal, Székesfehérváron, havi rendszerességgel tartottunk klubot, ill. képen látható táncegyütteseket kísértük. A zenekar tagjai voltak: Szőts Péter, Szakáll Béla, Makai Zsolt, Megyeri Balázs, Sipos Csaba és jómagam.

1995 Mezcla zenekar: Megtisztelő felkérésnek tartottam, amikor Jorge Arjona Alberto, a Mezcla zenekar vezetője megkeresett, hogy legyek a zenekara tagja. Az élet iskolája volt az az év. Utcazenéléssel bejártuk az országot.  

1996-1998 Magvető zenekar: A vándortábor kapcsán sokat játszottam gyeremekdalokat egyedül. A latin zenében jól összszokott zenésztársakkal, s egy nagybőgőssel kiegészülve, szinte pillanatok alatt zenekar kerekedett körém. Az együttessel szinte valamennyi székesfehérvári iskolában megfordultunk. A zenekar tagjai voltak: Szakáll Béla, Makai Zsolt, Károlyi Zoltán és jómagam.

1996-2000 Grupo Ekeko. Ausztriában működött a Mikó György barátommal alkotott zenekar. Attól lett zenekar, hogy különféle közreműködőkkel egészült ki. Bécsben rengeteg latin zenész él.

Uruguayi, mexikói, kubai, perui, bolíviai, ecuadori, Argentín és egyéb latin-amerikai zenészekkel muzsikáltunk. Életemnek ez az időszakára a latin zene mélyebb megismerése volt jellemző. Egy izgalmas zenei világ tárult elénk anélkül, hogy kitettük volna a lábunkat Bécsből.

„Asztalná meghaana” Ha csupán flamencóból kellene megélnem, rám is igaz lenne az ismert cigány mondás. Hogy jobban megismerjem a flamencót, Spanyolországba utaztam.

1999-től dolgozom együtt Szentirmai Edit előadóművésszel. Az irodalmi- és pódiumműsorokhoz nyújtok zenei kíséretet, versmegzenésítéseket.

1999-ben alapítottuk Veszprémben a Gyöngyhalász latin zenekart. A zenekarra úgy tekintek, mint saját gyermekemre. www.gyongyhalasz.com


Elfogtak bizonyos nosztalgikus érzések, melynek hatására 2002-ben újra főállású zenész lettem a Los Andinosban.


 A töltött káposzta felmelegítése, azaz a Los Andinos zenekarral való újabb együttműködés egyetlen, ma is értékelhető produktuma, hogy elkezdtem nagybőgőzni. Ma ránézek erre a fényképre, megtévesztően egy népzenekar benyomását kelti.

Nagyon tetszik a Kanári-szigetek zenéje. Jáger Anikóval úgy döntöttünk, hogy odautazunk, hogy mélyebben megismerhessük a zenét. Találkoztunk a kedvenc zenekarunkkal, sőt volt egy közös fellépésünk. Bővebben: http://www.gyongyhalasz.com/pages/webpage.php?id=708

 Kőris zenekar

 2004-2012 között muzsikáltam a veszprémi Kőris zenekarban. Elsősorban táncegyütteseket kísértünk és táncházat tartottunk. Többszőr képviseltük Magyarországot külföldön. 2010-ben a XIV. Országos Népzenei találkozón kiemelt nívódíjat kaptunk. 

2005-ben Budapesten latin zenei klubot nyitottunk, ahová hazánkban élő andoki indiánok is lejártak muzsikálni. A klubban közreműködőként megfordult az országban andoki zenével foglalkozó művészek színe-java.

„Nem jelent problémát, ha a plakátra azt írjuk, hogy kubai származású vagy?” Ezt kérdezte Ali, a Cafe de Riva vezetője. Hááát nem, de azt is írd rá, hogy időközben beleestem a hipóba!

Szentgálra költöztem, ahol 2007-ben, megismerkedtem Osváth Ferenccel, aki régen brácsázott. Ha kerülne egy prímás is, akkor örömzenélhetnénk néha. Néhány hónappal később, Erős Attila csatlakozott, így megalakítottuk a Szentgáli Banda formációt.

Búzás Csaba

 

 A szájharmonikát már több, mint 20 éve ötvöztem a gitárral, de azt nem gondoltam, hogy a pánsípot ilyen hosszú idő lesz, mire szalonképes módon meg tudom szólaltatni. 2012 óta a latin-amerikai műsoraimban fontos szerepet tölt be a pánsíp.

 

A 2009-es jubileumi műsort követően újjá szerveztem a Gyöngyhalász Latin Zenekart, újra nagy-zenekari felállásban működtünk. Szárnyakat adott a zenekarnak az, hogy 2012-ben a Buena Vista Social Club előzenekaraként személyes kapcsolatba kerülhettünk a számunkra oly fontos világsztárokkal. Onnantól egyre nívósabb fesztiválokra jutunk el. Tradícionális táncok, Gyöngyhalász Latin Zenekar

2014-ben a Gyöngyhalász Latin Zenekar 15 éves jubileumi műsorára tradícionális táncokkal egészítettük ki a műsorunkat. Onnantól kezdve a műsoraink szerves része lett a tánc.

Szentgáli Banda

 

2018-ban a Szentgáli Bandához csatlakozott, Vass György prímás és id. Vass György cimbalmos, két profeszionális muzsikus. 

Búzás Banda

2019-ben egy régi vágyamat váltottam valóra azzal, hogy magamon átengedve feldolgoztam a kedvenc magyar népdalaimat, népzenéimet. Kiváló muzsikus barátaim vállalkoztak, hogy Búzás Banda néven segítsenek az álmaim valóra váltásában.


Búzás Csaba: +36/30/902-4561

   


 
 
Búzás Csaba 8200 Veszprém - e-mail: gyongyhalasz@gmail.com - Tel: +36-30/902-4561